Vetkamerschade, wat is het en welke behandelopties zijn er?

Een veelvoorkomend probleem

Het is een veelvoorkomend probleem, maar niet veel mensen weten wat het is of hoe ze hier het beste mee om kunnen gaan. Ook wordt dit probleem wel eens een doorgezakte voet genoemd, of verwarren mensen de klachten met het hebben van een hielspoor, peesplaat ontsteking of Mortons Neuroom.

De gehele dag dragen onze voeten ons lichaamsgewicht. Dit betekent dat er veel druk komt op de botten, pezen, ligamenten, bloedvaten en zenuwen. Om deze te beschermen en de druk te absorberen zit er een vetkussentje tussen de huid en de voetbotjes. Deze noemen wij ook wel het fat pad of vetkamersysteem. Er zitten onder de hiel en onder de voorvoet vetkussentjes.

Door verschillende factoren kunnen de vetkamers dunner worden. Denk aan overbelasting, leeftijd of diabetes. Je kunt je voorstellen dat de druk dan minder goed verdeeld en geabsorbeerd wordt. Ook komen de voetbotjes dichter bij de grond te liggen waardoor er klachten kunnen ontstaan tijdens staan en lopen, maar ook in rust.

Schade aan het vetkussen onder de voet

De vetkamers worden het zwaarst belast onder voetbotjes bij de bal van de voet (voorste pijl) en onder het hielbeen (achterste pijl). Bij een dunner wordend vetkamersysteem komen deze botjes dichter bij de grond, dit kan pijnklachten veroorzaken.

Wat kunt u hiervan voelen?

Meestal gaat het vetkamersysteem langzaam achteruit, zo kunnen de pijnklachten heel verschillend ervaren worden. Omdat er in de vetkussentjes zenuwtjes zitten, snapt u dat als deze niet meer in orde zijn er pijn kan worden gevoeld. De klachten kunnen verergeren door langdurige belasting, bij lopen. Maar wordt ook gevoeld tijdens stilstaan en in rust.

Dit kunt u voelen onder de hiel:

Een tintelend, stekend of verdoofd gevoel onder de hak. De pijn wordt vaak meer aan de zijkant(en) van de hak ervaren dan in het midden (dit is een verschil met hielspoor.

Dit kunt u voelen onder de voorvoet:

Een tintelend, stekend, brandend of verdoofd gevoel bij de bal van de voet. De pijnplek kan zich uitbreiden in de gehele bal van de voorvoet. Toch is dit heel anders dan het hebben van een Mortons Neuroom.

Het fat pad bestaat uit vetkamers, hierin bevinden zich kleine bloedvaatjes en zenuwtjes.

Het fat pad bestaat uit vetkamers, hierin bevinden zich kleine bloedvaatjes en zenuwtjes.

En nu?

Voor heel veel mensen is bovenstaand verhaal een herkenbaar probleem waar zeker iets aan valt te doen!

Rust alleen is vaak onvoldoende om de klacht te verminderen, waarna de mensen vaak bij de podoloog/podotherapeut of de fysiotherapeut terecht komen. Na een uitgebreide intake en onderzoek zien wij één of meerdere van het onderstaande:

  • Lichte doorgezakte voet zonder bewegingsbeperkingen
  • Pijn rondom de hak of voorvoet bij palpatie (voelen), rekken van de structuren onder de voet geven herkenbare pijn

Echografisch onderzoek toont aan dat er:

Verminderde demping onder de voet is door het verminderen van het vetkamersysteem onder de voet.

Behandelmogelijkheden

Door de hielpijnexpert

De oplossing is vaak verrassend eenvoudig! Zo kunt u bij de hielpijnexpert een op de voet aangemeten en passende steunzool laten maken met voldoende ondersteuning en demping op de juiste plaatsen onder de voet. Daarnaast is een goed schoenadvies heel belangrijk, want deze kan voor extra demping en ondersteuning zorgen.

Door de fysiotherapeut

Daarnaast kunt u bij de fysiotherapeut gerichte oefeningen doen om de kracht, indien nodig, te herstellen in en om de voet. Zodat de voet steviger en stabieler wordt en deze de belasting van het lichaam beter kan dragen. Het is per persoon verschillend welke oefeningen er gedaan kunnen worden, maar vaak worden deze oefeningen gericht op het trainen van de kleine voetspieren. Denk hierbij aan het klauwen van de tenen, door bijvoorbeeld een handdoek of een knikker op proberen te pakken. Of het afzonderlijk optillen van de grote teen waarbij dan de kleine tenen op de grond blijven, en andersom. Het grootste effect valt te behalen wanneer de oefeningen minimaal zes weken en drie sessies per dag uitgevoerd worden.

Er is veel onderzoek gedaan naar het nut van het trainen van deze voetspieren, waaruit blijkt dat het doen van voetoefeningen niet alleen leidt tot verbetering van de voetspieren en de stand van de voet, maar ook het looppatroon en de balans kunnen hierdoor verbeteren.

Daarnaast is er ook de mogelijkheid tot het laten aanleggen van een fat pad tape techniek, welke u wellicht tijdens sport of een wandeling kan ondersteunen. Hoe deze tape aangelegd kan worden kunt u het beste met de fysiotherapeut bespreken, deze kan u dan tips geven over welke tape bij uw voetklacht past en hierin instructie geven om het u bijvoorbeeld zelfstandig thuis te laten doen.

Maak een afspraak

Denkt u dat u last heeft van vetkamer schade? Of heeft u klachten die erop lijken en u wilt dit graag laten onderzoeken? Onze specialisten staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij het Hielpijncentrum. Wij nodigen u graag uit voor een intakegesprek in één van onze locaties.

Maak een afspraak

Deel deze pagina