De juiste sportschoen voor een kind met hielpijn

Hoe kies je de juiste sportschoen?

Hielpijn en voetklachten rond de hiel komen bij veel mensen, jong en oud, voor. De juiste schoenkeuze is belangrijk bij het voorkomen/verminderen van klachten in de voet. Wat betreft de jongste groep mensen (en daarbij het sportende kind in het bijzonder), is schoenenkeuze reuze belangrijk. Niets is vervelender dan wanneer een kind niet met zijn of haar vriendjes/vriendinnetjes mee kan doen in sport en spel door hielpijn. Het kiezen van de juiste schoen is al een grote stap in de juiste richting.

Een schoen met de juiste eigenschappen

De belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van de schoen:

  1. Kies de juiste schoen bij de juiste sport
    Spreekt voor zich, we gaan niet rennen op dansschoenen, en niet hockeyen op hardloopschoenen. Klinkt logisch maar in de praktijk niet altijd even vanzelfsprekend.
  2. De schoen en de voet moeten goed bij elkaar passen
    Kindervoeten zijn de lastigste voeten om een goed passende schoen voor te vinden. Kindervoeten hebben een grote variatie in lengte, breedte en vorm. Kinderschoenen juist niet! De juiste schoen zoeken is dan ook niet altijd een één-tweetje. Om een juiste keuze te maken hier een korte uitleg om tot de goede keuze te komen.

De opbouw van de schoen

De schoen bestaat uit verschillende onderdelen:

  • De zool: materiaal en vorm bepalen of een schoen goed of minder past bij de sport
  • Het contrefort: de versteviging rondom de hiel
  • De schacht: makkelijk gezegd: de hoogte van het contrefort
  • Het hielslot/: de opening waardoor de voet in de schoen wordt gestoken en omsloten
  • De sluiting: veters of klittenband, waarbij de veters de voorkeur hebben

Al deze onderdelen samen bepalen of een schoen geschikt is voor de sportactiviteit! Is de zool te zacht? Dan wordt de voet onvoldoende ondersteund bij rennen en springen waardoor de voet snel overbelast kan worden. Is het contrefort te breed of soms zelfs helemaal niet aanwezig? Dan wordt de hiel te weinig gestabiliseerd in de schoen. De voet heeft dan te veel beweegruimte in de schoen, met kans op snellere overbelasting van de voet tot gevolg. In de praktijk levert dit vaak pijn op tijdens of na sport! Is de schacht te laag of te zacht? Dan wordt de hiel onvoldoende gestabiliseerd tijdens rennen en springen. Is het hielslot te ruim voor de voet? Dan wordt de gehele voet te weinig ondersteund en slipt de voet als het ware uit de schoen tijdens rennen. In de praktijk is de voet (de hiel) vaak te smal voor de schoen.

De belangrijkste aandachtspunten op een rijtje

De belangrijkste aandachtspunten en tips bij het kopen van schoenen op een rijtje:

  • Koop alleen schoenen met de juiste lengte en breedtemaat; een sportschoen mag maximaal 1,5 maat groter zijn dan de voet!
  • Beoordeel of het hielslot goed aansluit: als je op schoenen kan lopen zonder de veters te strikken waarbij de voet niet uit de schoen slipt is het hielslot correct
  • Zorg voor voldoende ruimte voor de tenen
  • Koop schoenen aan het eind van de dag, de voeten zijn dan op hun “grootst”
  • Bij gebruik van steunzolen: zorg voor voldoende schachthoogte om “slippen” te voorkomen, pas de schoen altijd met de inlegzolen!
  • Let bij het kopen niet alleen op de mooie kleur of de leuke uitstraling, kindervoeten zijn kwetsbaar, “leuk” is bij het kopen van schoenen voor een kind met voetklachten ondergeschikt aan “goed” en “functioneel”
  • De prijs bepaald niet of een schoen goed is, een hele dure schoen die niet past bij de vorm van de voet bij een sportend kind kan wel degelijk klachten geven. “Duur” hoeft dus niet altijd “goed” te zijn!

Maak een afspraak

Helaas is de keuze in sportzaken op het gebied van “goede” schoenen niet al te groot. Mocht uw sportende zoon of dochter nog steeds hielpijnklachten hebben tijdens en na sporten ondanks de aanschaf van de juiste schoen dan kunt u altijd gebruik maken van de expertise van de experts bij het Hielpijncentrum om te onderzoeken of en hoe er nog verbetering kan worden verkregen van de voetstand in de schoen.

De expert zal dan na een uitgebreid onderzoek en eventuele videoanalyse van het lopen en rennen de juiste steunzool kunnen maken zodat uw kind de sportactiviteiten kan blijven voortzetten. Klik op de onderstaande knop en vind een Hielpijncentrum vestiging bij u in de buurt!

Maak een afspraak

Deel deze pagina