Help! Mijn voeten tintelen!

Niet pijnlijk, maar wel heel vervelend

In het Hielpijncentrum (locatie Sassenheim) wordt de hielpijn specialist ondersteund door een chiropractor. De reden hiervoor is dat de oorzaak van klachten van de hiel of voet niet altijd ook in dit gebied te vinden is. Tijdens de intake en het lichamelijk onderzoek wordt daarom aandacht besteed aan de hele beweegketen vanaf de rug omlaag, via de heupen en knieën naar de voeten. Een veel gehoorde klacht is tintelende voeten.

Tintelende voeten, ook wel omschreven als een slapend of doof gevoel, of juist het gevoel dat de voeten prikken, komt vaak voor. Het is niet pijnlijk, maar wel een heel vervelend gevoel. Meestal is de oorzaak onschuldig, wie heeft niet vaker dan eens ervaren hoe je been of voet aanvoelt wanneer je verkeerd gezeten of gelegen hebt. Je lichaam geeft dan aan dat je een andere houding aan moet nemen omdat je lange zenuwen naar je voeten beklemd hebben gezeten en signalen tussen de hersenen en de huid en spieren niet goed kunnen doorgeven. Een mooi waarschuwingsmechanisme dus!

Het wordt pas vervelend wanneer de tintelingen vaker voorkomen of zelfs constant aanwezig zijn. Zeker wanneer er meer klachten tegelijkertijd spelen zoals pijn, spierkracht vermindering of je algeheel niet fit voelen. Er kan dan sprake zijn van een perifere neuropathie (zenuwbeschadiging) of een systemische aandoening zoals diabetes.

Oorzaken van tintelende voeten

Er zijn veel aandoeningen welke tintelende voeten veroorzaken. Een aantal van deze die we in het Hielpijncentrum Sassenheim tegenkomen zullen verder besproken worden.

Zenuwbeknelling

Een beknelde zenuw of zenuwcompressie wordt veroorzaakt door het afknellen van een zenuw door omringend weefsel. Dit kan kraakbeen (tussenwervelschijf) of bot zijn, maar ook spieren of pezen.

Tarsaal tunnel syndroom

Wat is het?

Bij deze oorzaak van een tintelende voet is de oorzaak een beklemming van de nervus tibialis (posterior) – de tibialiszenuw – in een tunnel tussen een bindweefselplaat en de achillespees. Dit resulteert in tintelingen/prikkelingen in de hiel, voetzool en tenen, maar kan ook een brandend, pijnlijk gevoel geven. De klachten nemen vaak toe bij lang staan of lopen en worden in de loop van de dag erger.

Oorzaken

Tarsaal tunnel syndroom komt het meeste voor bij sportieve mensen tussen de 30 en 40 jaar en bij vrouwen wat vaker dan bij mannen. Systemische aandoeningen zoals diabetes, reuma. Meer informatie over tarsaal tunnel syndroom vindt u in het blogartikel van Robert Wonink (13 juni 2019).

De verschillende zenuwtakken van de tarsale tunnel die pijn kunnen doen. In blauw de pijnlijke hiel zijkant en de pijnzone van de onderkant, in rood de stekende pijn zone aan de onderkant van het midden en buitengedeelte van de voet en in groen de pijnzone binnen zijkant en onderkant van de voorvoet.

Lumbosacraal radiculair syndroom/radiculopathie

Wat is het?

Een lumbosacraal radiculair syndroom wordt gekenmerkt door een uitstralende pijn langs de achterzijde van het been via de kuit naar de onderzijde van de voet. Andere benamingen voor deze aandoening zijn ook wel sciatica, ischias of zenuwwortelpijn. Er is alleen sprake van pijn, terwijl bij radiculopathie ook verminderd gevoel (doof/tintelingen/prikkelingen) en/of motorische (spier) uitval kan worden vastgesteld.

Oorzaken

Onder de 50 jaar is een uitstulpende tussenwervelschijf of een hernia de meest voorkomende oorzaak van een radiculair syndroom. Boven de 50 jaar worden klachten vaak veroorzaakt door degeneratieve veranderingen (slijtage), waardoor vernauwing optreedt van de ruimtes waar de zenuwen doorheen lopen, resulterend in zenuwcompressie.

Mannen hebben vaker last van lumbaal radiculair syndroom dan vrouwen. Andere risicofactoren zijn overgewicht, roken, langdurig staan en bukken, zwaar lichamelijk werk en/of tillen van zware voorwerpen.

Piriformis syndroom

Wat is het?

De piriformis is een kleine spier, centraal en diep in de bil gelegen, met als functie het naar buiten draaien van het been. Piriformis syndroom is een pijnlijke klacht die wordt gekenmerkt door een stekende pijn in de bil, welke kan doorstralen via de achterkant van het been tot in de kuit en voet. Ook een doof gevoel of tintelingen in dit gebied kunnen horen bij het piriformis syndroom. De klachten nemen vaak toe bij langdurig zitten (op een harde stoel), wandelen en traplopen. Er is meestal geen sprake van rugpijn. Piriformis syndroom komt het meeste voor rond het 40ste levensjaar en meer bij vrouwen dan bij mannen.

Oorzaken

Veel voorkomende oorzaken van het piriformis syndroom zijn een verdikking, verkorting of verhoogde spanning van de spier als gevolg van overbelasting, een ongeluk, een val, standsafwijking in het lichaam of een afwijkend verloop van de zenuw langs of door de spier. Hierdoor drukt de piriformis spier op de heupzenuw (nervus ischiadicus). Deze grote zenuw loopt aan de achterzijde van het been en splitst zich bij de knie af in 2 kleinere zenuwen die spieren in het onderbeen en de voet laten bewegen en dit gebied van gevoel voorzien.

Is het nodig om met tintelende voeten actie te ondernemen?

In de meeste gevallen is kan een tintelend gevoel in de voeten geen kwaad, het is een kortdurend gevolg van een beklemming van een zenuw en een andere houding aannemen en bewegen is genoeg om de tinteling te doen vedwijnen. Als de tintelingen terugkomen, continu aanwezig zijn of u heeft daarnaast ook andere klachten zoals (rug)pijn, verminderd gevoel in been of voet, verminderde kracht in been of voet of een (vermoeden van een) onderliggende aandoening die de tintelingen zou kunnen veroorzaken (diabetes, afwijkende werking van de schildklier, vitamine tekorten, reuma), ga dan langs uw huisarts.

Maak een afspraak

Heeft u last van hielpijn? Maak dan een afspraak bij onze hielpijnexpert en chiropractor in het Hielpijncentrum te Sassenheim. Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

Deel deze pagina