Dertien jaar en nu al hielpijn

Een meisje van 13 meldt zich in de praktijk met al ruim twee jaar bestaande hielpijnklachten.

Het begin

Aanvankelijk was het standpunt van de huisarts: “Dit hebben veel kinderen op die leeftijd, neem lekkere zachte sportschoenen en je zult zien, het gaat vanzelf over.” Normaal is dat zeker waar. De meeste kinderen met hielpijn hebben last van hun groeischijf en inderdaad, met iets zachts onder de hiel en wat minderen met sporten is dat prima onder controle te krijgen.

Maar omdat de klachten bleven komen is het kind naar een podoloog gestuurd en deze heeft zachte zooltjes gemaakt en het dringende advies gegeven helemaal te stoppen met sporten, zonder effect op de klachten. Daarna is ze doorgestuurd naar de fysiotherapeut voor shockwavetherapie en de fysiotherapeut heeft dit niet gedaan, vertrouwde het niet en heeft dit meisje doorgestuurd.

Klachten

De klachten passen niet bij een pijnlijke groeischijf, ze passen ook niet bij een fasciitis plantaris; deze pijn neemt toe naarmate ze langer stilstaat bijvoorbeeld bij het wachten in een rij. De pijn straalt uit onder de binnenkant van de voet richting de grote teen, het is brandende pijn. Daarnaast geeft ze aan dat de enkel dik is, bij het onderzoek lijkt er geen sprake van een echte zwelling maar inderdaad de binnenkant van de enkel richting de achillespees loopt niet hol zoals het normaal doet. Maar het staat ook niet echt bol.

Zenuw-achtig

De klachten passen bij een probleem met de bezenuwing van de hiel. Want tijdens het onderzoek kan de dokter een pijnlijke zenuw vinden en is het zogenaamde teken van Tinel positief. Samen met de uitstralende klachten en de brandende pijn vormen genoeg reden om een echografisch onderzoek van de zenuwen aan de binnenkant van de enkel aan te vragen.

Neuraal echo-onderzoek

Er wordt een echo-onderzoek uitgevoerd door een echografist van Het Hielpijncentrum die in zenuw problemen gespecialiseerd is. Hier wordt gezien dat dit meisje aan de binnenkant van haar enkel een spier te veel heeft, dit noemen ze een accessoire spier. Een mens kan allerlei accessoires hebben bijvoorbeeld een leuk kettinkje, leuk om te hebben maar niet echt nodig. Zo is een accessoire spier eigenlijk niet leuk om te hebben en ook niet echt nodig! Maar, je kunt er ook last van hebben.

Tijdens dit neuraal echo-onderzoek blijkt dat deze spier op de gevoelige zenuwtakjes die naar de hiel lopen drukt. De zenuwtjes worden platgedrukt, wat op de echo goed te zien is. Dit is specialistenwerk omdat deze zenuwen slechts 1,1 mm in doorsnede zijn en dan is het beoordelen van de vezels in de zenuw erg nauwkeurig werk.

MRI

De dokter besluit om ook een MRI aan te vragen voor dit meisje. Dit wordt gedaan met een gespecialiseerde MRI met een zogenaamde ‘voetenspoel’. Daarop kan de enkel gedetailleerd beoordeeld worden. De accessoire spier blijkt een behoorlijk dikke accessoire soleus te zijn die drukt op de zenuwtak richting de hiel. Het verslag van de echografist en de beelden van de MRI worden uitgebreid besproken met dit meisje en haar ouders.

Ingreep

De accessoire spier wordt er door een gespecialiseerde voetchirurg uitgehaald. Anderhalf jaar na de operatie waarbij het dak van de tarsale tunnel niet is doorgenomen is het meisje compleet vrij van klachten.

Conclusie

Een accessoire spier zoals bijvoorbeeld een soleus spier is een potentiële oorzaak voor compressie op zenuwen die naar de hiel en de onderkant van de voet lopen. In het Hielpijncentrum komen ook veel andere oorzaken voorbij die dezelfde klachten geven; bijvoorbeeld een ganglion of een cyste, een lipoom (vetbult) of een tumor maar ook vasculaire afwijkingen, spataderen en littekenvorming rondom de zenuwen en ook osteofyten bij artrose komen voor. Soms is het de druk die een schoen levert of een trauma rond de voet en enkel, maar ook wel tarsale coalities waarbij botjes met elkaar vergroeid zijn of een extreme valgus stand bij een platvoet. Ook hebben we patiënten gehad met ontstoken pezen en problemen met de zenuwen bij reumatoïde artritis.

Meer oOver deze hielklacht

Maak een afspraak

Hielpijn is meestal simpel op te lossen, maar als het echt gaat om een vakkundige beoordeling dan is een bezoek aan het Hielpijncentrum een aanrader. Klik op de onderstaande knop en vind een Hielpijncentrum vestiging bij u in de buurt!

Maak een afspraak

Deel deze pagina