Vetkamerschade in combinatie met peesplaatontsteking onder de voet

Praktijkvoorbeeld van het Hielpijncentrum

Een regelmatig terugkerende casus tijdens het spreekuur is de volgende:

“Sinds langere tijd, en dan heb ik het dus over maanden en niet weken, beginnen mijn voeten mij steeds meer te irriteren! Ik heb jaren gesport (volleybal) zonder problemen en nu ik 50 geworden ben geworden lijkt het wel alsof mijn lichaam langzaam begint af te brokkelen. Ik begin overal kleine pijntjes te krijgen die steeds komen en gaan. Maar het lijkt wel alsof er steeds een beetje “pijn” achterblijft. De pijn centreert zich onder de hak en straalt een beetje uit naar de buitenrand van de voet, in de ochtend heb ik de eerste 10 minuten moeite met druk nemen op die voet waarna het langzaam aan minder wordt, het gaat nooit helemaal weg en als ik een half uurtje heb gezeten herhalen de klachten zich weer in iets mindere mate. En zo gaat het de hele dag door, de ene keer iets erger, de andere keer iets minder maar weg is het eigenlijk nooit meer. De sportbeoefening maakt het verhaal niet beter helaas. Als ik verschillende sites op het web bekijk heb ik volgens mij een hielspoor!”

Voor heel veel mensen is bovenstaand verhaal een herkenbaar probleem waar veel aan valt te doen!

Rust alleen is vaak onvoldoende om de klacht te verminderen, waarna de mensen vaak bij de podoloog of de fysiotherapeut terecht komen. Na een uitgebreide intake en onderzoek zien wij vaak éen of meerdere van het onderstaande:

  • Lichte doorgezakte voet zonder bewegingsbeperkingen
  • Pijn rondom de hak bij palpatie (voelen), rekken van de structuren onder de voet geven herkenbare pijn
  • Echografisch onderzoek toont aan dat er:
    • Verminderde demping onder de voet is door het verminderen van het vetkamersysteem onder de voet
    • Verdikte peesplaat onder de hiel zonder aanwijzingen voor een hielspoor
  • Bij loopanalyse is er vaak sprake van een naar binnen zakkende voet

Conclusie is helder: een “gebruikte” voet die niet meer de kwaliteiten heeft van 10 jaar geleden, waardoor de krachten die op de voet komen als overbelastend voor de voet worden gesignaleerd. Hierdoor ontstaat overbelasting met alle gevolgen van dien, in dit geval een peesontsteking van de peesplaat onder de voet.

Behandelmogelijkheden

De oplossing is vaak verrassend eenvoudig! Na onderzoek is een combinatie van behandelmogelijkheden in 95% van de gevallen afdoende om klachtvrij door het leven te gaan!

  • Aanmeten van een op de voet passende steunzool met voldoende ondersteuning en demping op de juiste plaatsen onder de voet
  • Een goed schoenadvies
  • Shockwave-therapie bij de fysiotherapeut om de ontstekingsreactie tegen te gaan
  • Gerichte oefeningen om de kracht, indien nodig, te herstellen in en om de voet

Uiteraard is de factor tijd hierin ook bepalend voor het resultaat, maar met een goed onderzoek en dito behandeling is veel te bereiken zonder ingewikkelde operatieve ingrepen!

Deel deze pagina